Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik

Giresun-ŞebinkarahisarGiresun-Şebinkarahisar
KARAAĞAÇKARAAĞAÇ
KÖYÜKÖYÜ
wwwwww
karaagackoyukaraagackoyu
netnet
Takip Edin Takip Edin


Facebook Sayfamız Facebook Sayfamız

Dernek
Derneğimiz Derneğimiz

Sitemizin yeni yüzünü nasıl buldunuz?
Anket Anket

Basın Bülteni Basın Bülteni



EtkinlikEtkinlik Kayıt Formu Kayıt FormuEtkinliklere kaydolmak için tıklayınız
İletişimİletişim Formu Formuinfo@karaagackoyu.net
CanlıCanlı Yayın Yayın
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
İller arası mesafe İller arası mesafe

AİLE YAPISI VEDÜZENİ

AİLE YAPISI VEDÜZENİ


defa gösterilmiştir
Toplumu meydana getiren enküçük birlik ailedir. Aile yapısı ve düzeni sağlıklı olursa, toplum da sağlıklıolur. Aksi taktirde toplumda bozulmalar meydana gelir ve kısa zamanda dağılıpgider. Büyük bir öneme sahip olduğu için Allahu Tealâ, aile düzenini bizzatşekillendirmiş ve görev dağılımını da kendisi yapmıştır. Yaratılan kadınve erkeği, meşru ölçüler içerisinde soylu bir şekilde birleştiren, gönlühuzura, bedeni ise sükûna kavuşturan biricik kurumdur. Aile, sevginin,saygının, sorumluluğun, dayanışmanın, fedakârlığın sergilendiği bereketli biralandır.  Allah'ın varlığı ve hikmeti için delil olarak gösterilmiş veteşvik edilmiştir. İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp;aranızda sevgi ve rahmet var etmesi, O'nun varlığının belgelerindendi".  Huzurlu ve başarılı olmak da mutlu olmak demektir. Toplumun en küçükbirimi olan aile mutlu olunca, onlardan oluşan toplum da mutlu olacaktır.
Aile hayatında mutluluk, karı-koca arasındaki manevi bağlar ve karşılıklıfedakârlıklarla sağlanır ve sürdürülür.  eşlerin kendilerine
düşen sorumluluklarını yerine getirmeleriyle mümkündür. Yine aile mutluluğuiçin eşlerin birbirini sevmesi, sayması, anlayışla karşılaması; birbirininhakkına karşılıklı riâyet etmesi, namus ve onurunu koruması, görevlerini yerinegetirmesi gerekmektedir.
Aile dede ve nine baba anne  eşlerin (anne ve babanın) kardeşler veçocukları ile bir arada yaşadıkları büyük bir aile yapısı ve düzeni vardır.Büyükbaba yani dede ölmeden kardeşlerin ayrılması ve mal paylaşması ayıpsayılırdı. Hatta aile yapısı içerisinde amca çocukları bile sülalenin yakınıkabul edilebilir. Evde son söz sahibi dede ve ebedir. Onların dedikleri vesöyledikleri geçerli olur. Ondan sonra baba ve anne gelir. Ama genelde yaşlananve torun sahibi olanlar evin yönetimine fazla karışmadığı  gibi sadeceyardımcı olurlar.  Küçükler daima büyüklere saygı gösterirler. Büyüklerdeküçüklere sevgi ve şefkat gösterirler. Evin yönetimi ve işlerden büyüklersorumlu olurlar. Diğerleri ise yardım ederler.    Günümüzdekiaileler ise; artık bir arada oturma yerine, ayrı ayrı yaşamayı tercihetmektedirler. Evleri ayrı ama çoğu  zaman birlikte yemek yerler, birlikteiş yaparlar. Gelir ve giderden büyükler sorumludurlar. aile yapısı ve düzenison derece sağlam ve sağlıklı olmalı. Sülale ve akraba ailenin bireyleri gibisayılırlar
Günlük sohbetler de ve söz söyleme de evin reisi erkektir. Yani babadır. Fakatgerçekte  ise bütün Türkiye’miz de olduğu gibi evi çekip çeviren yaniaileyi idare eden annedir. Yani o evin kadınıdır. “Evin Direği Kadındır”,yuvayı dişi kuş yapar” atasözleri her evde geçerlidir.    Eski insanlarımızın birbirine karşı saygı, sevgi ve hoşgörü içerisinde davranırve hareket ederlerdi İşte bu kurallar. Büyükler konuşurken  küçükler lafapek karışmazlardı, sadece dinlerlerdi. Büyüklerin yanında oturuştan kalkışakadar hareketler dengeli ve ölçülü olur. Büyüklerin yanında sigara dahil hiçbirkeyif verici madde içilmezler.  Şimdilerde  artan yeni nüfusuncoğunun eğitimi maalesef bu güzelliklerimize zarar vermektedir.
  Evin baş köşesine ailenin büyükleri oturur. Eğer misafir gelirse misafiroturur. köyün  yaşlılarına, ileri gelenlerine, komşuları ve misafirlerinehürmet edilir, ağırlanır. Yeni gelen gelin hemen lafa karışmaz, gerekmedikçekonuşmaz. Kadınlar erkeklerin önünden geçmezlerdi yollarda beklerlerdi erkeklergeçer sonra’da kadınlar geçerlerdi. Şimdi saygı kalmadı.  Evin içindehizmeti genelde
 gelin kız yapar ancak evin ve işin durumuna göre erkekler de yapar.
 Bütün saygı kuralları yerine göre bir bütünlük arz eder. memnuniyetle belirtelim ki, halen insanlar  eski  düzeni yaşamakta veyaşatılmaktadır. Ama artık büyüklerin yanında herkes çocuklarını sevebiliyor,gelinin yaşmağı yok. Aradaki mesafeler azalıyor. Gurbet hayatı ve dünya dakigelişmeler tabi ki her konuda olduğu gibi kafalarda  da kendini herhaliyle hissettiriyor. Buna rağmen iyi ve oturmuş bir geleneğe sahipdir .Bütünailler, başta çocuklar olmak üzere, her insana Türkiye ortalamasının çoküzerinde değer verilir. Hemen herkes birbirimizi sevelim  ve sayalım misafirlere çok hürmet edelim toplum değerlerimize sahip çıkalımçıkalımki  aile düzenimiz bozulmasın Kadir Çifçi.

GÖNDERİLEN YORUMLARGÖNDERİLEN YORUMLAR

Ekleyen: MUSTAFA ALTUN 18 Mayıs 2012, Cuma 23:33
kadir abi teşekkür ederim 80 kuşagından önceği cok iyi anlatmışsın yüregine saglık.
YORUM GÖNDERYORUM GÖNDER
  Adınız Soyadınız :
  Mesajınız :
Not : Lütfen küçük harf kullanınız. Maksimum 500 karakter

Önemli Not : Gönderilen mesajlar sistem tarafından kayıt altına alınmakta olup site yöneticileri tarafından görülmektedir. Lütfen bu hususa dikkat edelim ve başkalarını rahatsız edici mesajlar göndermeyelim.
Sayfa Üretim süresi :0,3633

© 2012 karaagackoyu.net
Karaağaç Köyü Web Portalı http://www.karaagackoyu.net

Tam Ekran